Tips voor het inrichten van een kinderkamer.

In Nederland is het gebruikelijk dat de ouders de grootste slaapkamer voor hen zelf nemen en de kinderen de overige kamers krijgen. Meestal zijn dit niet de grootste ruimtes en moeten we creatief omgaan met de beschikbare ruimte. Staat u voor de uitdaging om de kinderkamer (opnieuw) in te richten? Gebruik dan onderstaande tips:

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is belangrijk.  Meet alle muren en de hoogte van de kinderkamer op. Zodra u alles hebt opgemeten kun je dit op een simpele manier een plattegrond tekenen. Geef aan waar de deur en de ramen zitten. Dit speelt allemaal mee bij het inrichten. U wilt geen kast kopen die te lang is en voor het raam staat.  Heeft u meubels die u graag wilt gebruiken in de kinderkamer, meet ze dan op om ze op schaal uit te tekenen en uit te knippen.  Waardoor u ze kunt schuiven op de plattegrond.

Multifunctioneel

Heeft u de plattegrond compleet, dan moet u zichzelf ook afvragen wat er daadwerkelijk nodig is in de kinderkamer. Een bed, kledingkast en bureau zijn noodzakelijke meubels maar heeft uw kind echt die grote stoel nodig? Of dat extra kastje? Sommige meubels kun je ook ideaal met elkaar combineren zoals bijvoorbeeld een bureau dat aan een bed vastzit. Wel praktisch is een nachtkastje voor een wekker of een nachtlampje. Sommige (half-) hoogslapers hebben een extra bedrand waar u een wekker, nachtlampje en boekje kwijt kunt. Ook erg handig is een eventuele bedlade om een extra matras onder het bed te hebben.

Hoogte

Heeft u niet zoveel ruimte in de kinderkamer ga dan de hoogte in. Een veel gebruikte oplossing voor kleine kinderkamers is een (half-) hoogslaper. Een ideale manier om toch alle functies in de kinderkamer te kunnen terugbrengen. Gezellig bovenin slapen en onder het bed studeren, spelen en/of opbergen.

Kleur en Licht

Natuurlijk licht en frisse en lichte kleuren zijn belangrijk in een kleine kinderkamer. Lichte kleuren laten de kinderkamer ruimer lijken en reflecteren het natuurlijk licht dat naar binnenvalt. Gebruikt u donkere kleuren of felle kleuren die op u af komen, dan lijkt de kinderkamer een stuk kleiner en vooral donkerder. Wanneer u twijfelt, kunt u beter voor safe gaan en wit kiezen. Met accessoires maakt u de kamer helemaal af.

Combineren

Ook kan het een optie zijn om een kamer te delen met een broertje of zusje. Als er echt weinig plek is in het huis, kunt u op een leuke en gezellige manier een kamer voor hun tweeën maken. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel bijzondere stapelbedden verkrijgbaar die uw kinderen erg leuk vinden. 

P.S.Heeft u nog een tip voor het inrichten van een kleine kinderkamer? Laat het ons weten in een reactie.

P.P.S. deel dit artikel.